Vés al contingut

Desenvolupament professional continu

Formació Continuada del Col·legi de Logopedes de Catalunya

La programació i gestió de les activitats de formació continuada del Col·legi de Logopedes de Catalunya es porta a terme des de la Comissió de Desenvolupament Professional Continu, formada per membres de la Junta de Govern i del cos tècnic del Col·legi.

El desenvolupament professional continu (DPC) l’entenem com el procés de manteniment i millora de les competències professionals. Aquest procés està estretament lligat a l’experiència en el lloc de treball, però no exclusivament. El DPC engloba accions diverses, entre les quals es troba la formació contínua que s’ofereix des del Col·legi.

La formació contínua és el procés d’aprenentatge que comença un cop s’han finalitzat els estudis de grau o de postgrau, màster o doctorat. Les activitats de formació continuada tenen com a finalitat mantenir o millorar la competència professional, fora de l’àmbit de la formació reglada, i per tant, no pretenen l’obtenció d’una nova qualificació o especialització.

A la Llei 44/2003, d’ordenació de les professions sanitàries, el DPC i la formació contínua es contemplen com a estratègies per donar resposta a aquesta necessitat de millorar les eines i les competències dels sanitaris amb l’objectiu de donar un servei actualitzat i ben informat als ciutadans.

Segons la Llei 7/2006, de col·legis professionals de Catalunya, el CLC té l’atribució legal d’implementar programes de formació continuada per tal de donar resposta a aquesta necessitat de millorar l’atenció a les persones que requereixin serveis logopèdics i, al mateix temps, assegurar la qualitat i el manteniment de les competències dels col·legiats al llarg de tota la seva vida professional.

Actualment, el CLC treballa en el disseny i implementació del Pla estratègic de Formació Contínua, que ha de marcar les línies estratègiques del que serà el Programa de Formació Contínua dels propers cursos. Aquest pla de formació serà el fruit d’una anàlisi detallada del context actual en el que es desenvolupen les tasques pròpies de la professió. Tenim la voluntat de crear programes formatius que siguin motivadors i que responguin a les necessitats reals dels col·legiats. Facilitant, al mateix temps, l’actualització de la professió i la millora del nivell competencial dels seus professionals.

En aquest sentit, la formació que s’ofereix compta amb un nivell alt de qualitat, en tant que s’acredita la major part de la formació per part del Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CCFCPS). Aquest procés d’acreditació assegura que la formació ha passat per un procés d’avaluació extern i que segueix unes línies pedagògiques d’àmbit autonòmic, que s’implementen seguint directives europees (Directiva 2013/55/EU). Al mateix temps, aquesta acreditació permet poder sumar crèdits i demostrar l’aprofitament de la formació a les persones que s’hi inscriuen.

El CLC disposa d’un formulari per recollir les necessitats específiques de formació continuada identificades pels col·legiats en el context de la seva pràctica professional. Tanmateix, també compteu amb un formulari on podeu proposar a un ponent per donar resposta a una necessitat de formació identificada.

Si teniu suggeriments per fer a la Comissió de Desenvolupament Professional Continu podeu fer-los arribar a dpc@clc.cat. La comissió valorarà periòdicament les aportacions rebudes i les tindrà en compte a l’hora de programar les seves activitats.

 

Comissió de Desenvolupament Professional Continu


Investigació

Si estas duent a terme una investigació i necessites difusió per tal que logopedes puguin respondre demandes d'informació, et convidem a omplir aquest formulari i podrem publicar la teva petició a l'apartat de serveis col·legials de l'àrea Col·legiats.


La teva contribució és essencial per avançar en el coneixement i la pràctica en logopèdia. No dubtis a compartir la teva investigació amb nosaltres!

Formació
Estigues al dia de les formacions que ofereix el CLC!