Vés al contingut

Preguntes freqüents

La logopèdia és una professió sanitària reconeguda i regulada per la LOPS (Ley 44/2003, de 21 de noviembre, de ordenación de las profesiones sanitarias) que s'ocupa de la prevenció, detecció, avaluació, diagnòstic i tractament de les alteracions de la comunicació i funcions associades mitjançant tècniques terapèutiques pròpies de la seva disciplina.

Els logopedes treballen en serveis sanitaris, sociosanitaris, educatius i també per compte propi. Atenen a població de totes les edats sigui quina sigui la causa de les seves dificultats de comunicació i funcions associades.

El Consejo General de Colegios de Logopedas ha produït un vídeo divulgatiu sobre la professió titulat “Soy Logopeda” que et convidem a visualitzar.

Per a més informació, consulta el perfil professional.

El CLC disposa d'un Servei de Derivació d'Usuaris que s'encarrega de gestionar de forma individualitzada les demandes de serveis professionals que els usuaris particulars fan arribar al Col·legi.

Contacta amb nosaltres i t’ajudarem a trobar el professional que necessites. Al CLC disposem de dades professionals actualitzades dels nostres col·legiats i oferim als usuaris un llistat amb els professionals que més s’adeqüen a les seves necessitats. L'elecció última del professional concret correspon única i exclusivament al particular, que escollirà quin és el logopeda que més li convé.

Per a exercir la logopèdia és imprescindible ser Diplomat o Graduat en Logopèdia, o bé estar habilitat pel corresponent Col·legi professional de Logopedes. A Catalunya, a més, per exercir la professió és obligatori estar col·legiat. La col·legiació garanteix que el professional compleix els requisits legals que la Llei exigeix sobre la seva formació.


Per comprovar si el professional que t'atén és un logopeda autoritzat pots demanar-li el número de col·legiat o bé consultar el llistat públic de col·legiats/des disponible a la web del CLC. 
 

En el cas que el professional que t'atén estigui col·legiat en algun altre col·legi professional de la resta d'Espanya, pots demanar-li el número de col·legiat i el nom del col·legi i comprovar-ho. Tots els col·legis oficials estan obligats a publicar el llistat de col·legiats. 


En cas que un professional t'ofereixi serveis de logopèdia i comprovis que no apareix en cap llista de col·legiats pots comunicar-ho al CLC. El CLC actuarà d'ofici per evitar l'intrusisme professional i afavorir els drets dels ciutadans.

La qualitat de la comunicació entre tu i el teu logopeda és un element clau per a l’èxit del teu procés assistencial. Per tal d’afavorir una millor comunicació entre vosaltres és molt important que demanis al teu logopeda tota la informació necessària per comprendre millor quin és el teu problema principal de salut, què és el que necessites fer per solucionar-lo i perquè fer això que et recomana és tan important per a tu i per a la teva salut. Assegura’t en tot moment que tens resposta a aquestes qüestions.

Cursar un Postgrau dona accés a una especialització de la pròpia professió de logopeda però no a la professió de logopeda. Per exercir com a tal, necessites la titulació universitària de Diplomat o Graduat en Logopèdia.

A Catalunya, pots estudiar el Grau de Logopèdia a:

Pots estudiar un Màster Oficial de Logopèdia aquí:

Per informació sobre estudis de logopèdia a la resta de Comunitats Autònomes, consulta la pàgina del Consejo de Colegios de Logopedas.

Pel que fa als graus universitaris, pots fer qualsevol modalitat de Batxillerat i accedir a qualsevol grau sempre que t’arribi la nota. Tanmateix és recomanable fer aquella modalitat que et prepari per a la part específica de la selectivitat (PAU), i així pujar nota. Per què? Perquè per pujar nota, has de fer la part específica i aquesta part té relació amb el grau universitari que vols fer.

Per fer Logopèdia et ponderen amb 0,2: Biologia i Matemàtiques i amb 0,1: Ciències de la Terra, Física i Química. Per tant, el Batxillerat més recomanable és la modalitat de ciències de la salut i tecnologia. 

Unión Profesional recull en la seva guía ràpida "Conoce en 5 pasos la esencia de los colegios profesionales" els aspectes definitoris i característics per no confondre als col·legis professionals amb altres organitzacions, y per conèixer de primera mà el caràcter públic-privat que la llei els atribueix com a corporació de dret públic.