Vés al contingut

Presentació del Protocol d'Activitats Preventives i de Promoció de la Salut a l'Edat Pediàtrica

Presentació protocol-1

PROTOCOL PIONER QUE INCLOU ELS TRASTORNS DEL NEURODESENVOLUPAMENT

Des del Col·legi de Logopedes de Catalunya ens complau informar que, ahir 21 de gener de 2025, es va presentar al Col·legi de Metges de Barcelona el Protocol d’activitats preventives i de promoció de la salut a l’edat pediàtrica. Aquest protocol ha estat elaborat amb la col·laboració d’un equip multidisciplinari d’experts i el suport de diverses societats científiques i associacions professionals. El document reuneix avenços destacats en el camp del neurodesenvolupament i en la detecció i abordatge dels seus trastorns.

Mireia Sala i Almu Domínguez, logopedes membres del grup d'experts responsables de la secció sobre el trastorn del desenvolupament del llenguatge (TDL), expressen la seva satisfacció perquè el protocol inclou la valoració rigorosa del neurodesenvolupament infantil. Aquesta valoració, fonamentada en les fites evolutives i complementada amb eines de cribratge i seguiment, té com a objectiu la detecció precoç dels trastorns del neurodesenvolupament (TND) per garantir un diagnòstic ràpid i una intervenció eficaç en el moment més oportú.

Sota el terme TND, el protocol presenta diversos trastorns que solen tenir un inici precoç, un curs crònic i un impacte significatiu en el funcionament personal, social i acadèmic dels infants. Entre aquests destaquen: trastorn de l’espectre de l’autisme (TEA), trastorn del desenvolupament del llenguatge (TDL), trastorns específics de l’aprenentatge, com la dislèxia (DLX) i la discalcúlia (DCL), trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH), trastorn del desenvolupament intel·lectual (TDI),  trastorn del desenvolupament de la coordinació (TDC), trastorns del llenguatge: una prioritat del protocol.

Contingut de la secció del protocol sobre els trastorns del desenvolupament del llenguatge:

  • Senyals d’alerta, factors de risc associats i recomanacions per al cribratge i seguiment d’aquests trastorns.
  • Cribratge durant les visites pediàtriques als 9 i 18 mesos, i als 2 i 3 anys. Qüestionaris específics i preguntes clau per identificar possibles signes d’alerta.
  • Directrius clares per a la derivació, per garantir que els infants amb possibles dificultats de llenguatge puguin accedir ràpidament a una avaluació i intervenció logopèdiques exhaustives. Aquest enfocament multidisciplinari permetrà abordar de manera més efectiva un dels trastorns del neurodesenvolupament més prevalent en l’àmbit pediàtric, amb un impacte significatiu en l’aprenentatge i el desenvolupament social dels infants.

 

Amb la implementació d’aquest protocol, els experts esperen millorar substancialment la detecció i intervenció precoç en infants amb trastorns del neurodesenvolupament, la qual cosa marcarà un punt d’inflexió en la prevenció i el tractament d’aquests trastorns a Catalunya, que millorarà al seu torn la qualitat de vida dels infants i les seves famílies.
 

Consulteu el protocol.