Declaració de posicionaments i bones pràctiques en l'exercici professional de la logopèdia
16. Trastorns de l'alimentació pediàtrics
Descarrega el capítolEl logopeda és el professional sanitari competent per a l’avaluació, el diagnòstic, la intervenció i el manteniment dels trastorns de l’alimentació pediàtrica, especialment quan hi ha alteracions de la deglució o del desenvolupament de les habilitats alimentàries.
El CLC impulsa la recerca sobre la prevalença, l’impacte funcional, l’avaluació i la intervenció en els trastorns de l’alimentació pediàtrica, promou la creació d’instruments adaptats al context lingüístic i cultural en català i castellà.
El CLC defensa un abordatge interdisciplinari i especialitzat, coordinat amb professionals de la medicina, la psicologia, la nutrició i la logopèdia, per garantir una intervenció integral basada en l’evidència.
Criteris per a la indicació del tractament
En general, és tributari de la intervenció qualsevol usuari amb dificultats per aconseguir la ingesta oral apropiada per a la seva edat i amb possibles problemes mèdics, nutricionals, destreses inapropiades en l'alimentació (maneig d'estris, textures...) o problemes psicosocials. La intervenció bàsica és l'adaptació de la dieta a les possibilitats reals de l’infant i la seva ampliació a mesura que avança en les destreses sensoriomotores orals.
S'han de considerar tractaments prioritaris els d'aquelles persones que s'estiguin alimentant mitjançant nutrició artificial com són la sonda nasogàstrica (SNG) o gastrostomia endoscòpica percutània (GEP) i tinguin pronòstic de millora.