Vés al contingut

Declaració de posicionaments i bones pràctiques en l'exercici professional de la logopèdia

16. Trastorns de l'alimentació pediàtrics

Descarrega el capítol

El logopeda és el professional sanitari competent per a l’avaluació, el diagnòstic, la intervenció i el manteniment dels trastorns de l’alimentació pediàtrica, especialment quan hi ha alteracions de la deglució o del desenvolupament de les habilitats alimentàries.

El CLC impulsa la recerca sobre la prevalença, l’impacte funcional, l’avaluació i la intervenció en els trastorns de l’alimentació pediàtrica, promou la creació d’instruments adaptats al context lingüístic i cultural en català i castellà.

El CLC defensa un abordatge interdisciplinari i especialitzat, coordinat amb professionals de la medicina, la psicologia, la nutrició i la logopèdia, per garantir una intervenció integral basada en l’evidència.

Orientacions per a després de l'alta

En el moment de l'alta, la persona atesa ha de rebre un informe amb les recomanacions que ha de seguir. Si encara necessita una adaptació de textures i viscositats d’aliments sòlids i líquids cal reforçar els coneixements del pacient o familiars per identificar les textures adequades segons el marc IDDSI i les tècniques que cal emprar tant en el moment d'elaborar els àpats com en cada deglució.

S'ha d'instruir la família perquè detecti una possible recidiva de l’alteració i per informar de qualsevol modificació de la simptomatologia als professionals que l'han tractat per poder orientar la reactivació dels tractaments o la implementació de mesures específiques per millorar el seu curs clínic.