Vés al contingut

Declaració de posicionaments i bones pràctiques en l'exercici professional de la logopèdia

14. Disfàgia orofaríngia

Descarrega el capítol

El logopeda és el professional sanitari competent per a l’avaluació, el diagnòstic i la intervenció en els trastorns de deglució, i disposa de formació específica per aplicar tècniques terapèutiques individualitzades i basades en l’evidència.

El CLC impulsa la recerca sobre la prevalença, l’impacte funcional i social, l’avaluació i la intervenció en la disfàgia, promou la creació d’instruments adaptats lingüísticament i culturalment al nostre context.

El CLC defensa un abordatge interdisciplinari i cooperatiu per a la disfàgia, que afavoreixi la detecció precoç, la coordinació entre professionals i la millora de la qualitat de vida de les persones afectades.

Codificació CIF

Capítol Codi i descripció
FUNCIONS CORPORALS
b2. Funcions sensorials i dolorb270 Funcions sensorials relacionades amb la temperatura i altres estímuls
b279 Funcions sensorials addicionals, altres no especificades i no especificades
b5. Funcions dels sistemes digestiu, metabòlic i endocríb510 Funcions relacionades amb la ingesta
b5100 Succió
b5101 Mossegar
b5102 Masticació
b5103 Manipulació del menjar en la boca
b5104 Salivació 
b5105 Empassar
b51051 Deglució faríngia
b5153 Tolerància al menjar
ACTIVITATS I PARTICIPACIÓ
d5. Autocurad550 Menjar: dur a terme les tasques i accions coordinades relacionades amb menjar els aliments servits, portar-los a la boca i consumir-los de manera adequada per a la cultura local, tallar o partir el menjar en trossos, obrir ampolles i llaunes, usar coberts, reunir-se per menjar, en banquets o sopars.
d560 Beure: subjectar el got, portar-lo a la boca i beure de manera adequada per a la cultura local, barrejar, regirar i servir líquids per beure, obrir ampolles i llaunes, beure a través d'una palla o beure aigua corrent com d'una aixeta o font; mamar/lactar.
FACTORS AMBIENTALS
e1. Productes i tecnologíae110 Productes o substàncies per al consum personal
e4. Actitudse465 Normes, costums i ideologies socials: major o menor dificultat per participar en actes relacionats amb els àpats