Declaració de posicionaments i bones pràctiques en l'exercici professional de la logopèdia
14. Disfàgia orofaríngia
Descarrega el capítolEl logopeda és el professional sanitari competent per a l’avaluació, el diagnòstic i la intervenció en els trastorns de deglució, i disposa de formació específica per aplicar tècniques terapèutiques individualitzades i basades en l’evidència.
El CLC impulsa la recerca sobre la prevalença, l’impacte funcional i social, l’avaluació i la intervenció en la disfàgia, promou la creació d’instruments adaptats lingüísticament i culturalment al nostre context.
El CLC defensa un abordatge interdisciplinari i cooperatiu per a la disfàgia, que afavoreixi la detecció precoç, la coordinació entre professionals i la millora de la qualitat de vida de les persones afectades.
Codificació CIF
| Capítol | Codi i descripció |
|---|---|
| FUNCIONS CORPORALS | |
| b2. Funcions sensorials i dolor | b270 Funcions sensorials relacionades amb la temperatura i altres estímuls b279 Funcions sensorials addicionals, altres no especificades i no especificades |
| b5. Funcions dels sistemes digestiu, metabòlic i endocrí | b510 Funcions relacionades amb la ingesta b5100 Succió b5101 Mossegar b5102 Masticació b5103 Manipulació del menjar en la boca b5104 Salivació b5105 Empassar b51051 Deglució faríngia |
| b5153 Tolerància al menjar | |
| ACTIVITATS I PARTICIPACIÓ | |
| d5. Autocura | d550 Menjar: dur a terme les tasques i accions coordinades relacionades amb menjar els aliments servits, portar-los a la boca i consumir-los de manera adequada per a la cultura local, tallar o partir el menjar en trossos, obrir ampolles i llaunes, usar coberts, reunir-se per menjar, en banquets o sopars. d560 Beure: subjectar el got, portar-lo a la boca i beure de manera adequada per a la cultura local, barrejar, regirar i servir líquids per beure, obrir ampolles i llaunes, beure a través d'una palla o beure aigua corrent com d'una aixeta o font; mamar/lactar. |
| FACTORS AMBIENTALS | |
| e1. Productes i tecnología | e110 Productes o substàncies per al consum personal |
| e4. Actituds | e465 Normes, costums i ideologies socials: major o menor dificultat per participar en actes relacionats amb els àpats |