Vés al contingut

Declaració de posicionaments i bones pràctiques en l'exercici professional de la logopèdia

16. Trastorns de l'alimentació pediàtrics

Descarrega el capítol

El logopeda és el professional sanitari competent per a l’avaluació, el diagnòstic, la intervenció i el manteniment dels trastorns de l’alimentació pediàtrica, especialment quan hi ha alteracions de la deglució o del desenvolupament de les habilitats alimentàries.

El CLC impulsa la recerca sobre la prevalença, l’impacte funcional, l’avaluació i la intervenció en els trastorns de l’alimentació pediàtrica, promou la creació d’instruments adaptats al context lingüístic i cultural en català i castellà.

El CLC defensa un abordatge interdisciplinari i especialitzat, coordinat amb professionals de la medicina, la psicologia, la nutrició i la logopèdia, per garantir una intervenció integral basada en l’evidència.

Impacte en la vida de la persona

El TAP té implicacions que podem codificar en la CIF com alteracions de funcions sensorials relacionades amb la temperatura i altres estímuls (b270) i funcions relacionades amb la ingesta, com són la succió (b5100), la mossegada (b5101), la masticació (b5102), la salivació (b5104) i la funció d'empassar (b5105). Les estructures que es poden veure afectades són la boca (s320), la laringe i la faringe (s330), a més de les glàndules salivals (s510) i l'estructura del cap i la regió del coll (s710). La classificació internacional de funcionalitat (per les sigles en anglès d'ICF, International Classification of Functioning, Disability and Health) va ser desenvolupada per l'OMS (2001) amb l'objectiu d'oferir una perspectiva biopsicosocial de la salut. Proporciona un marc per abordar la discapacitat i el funcionament d'una persona en el seu context i en la seva vida quotidiana.

La varietat limitada en l'alimentació que sol observar-se en infants amb TAP pot tenir efectes negatius sobre el seu estat nutricional. L'eliminació completa de certs grups d'aliments, com fruites i verdures, pot provocar deficiències de micronutrients, fins i tot si el consum de macronutrients és adequat. D'altra banda, una ingesta excessiva de determinats aliments, begudes o suplements pot implicar una aportació elevada de micronutrients, que en casos poc comuns podria causar toxicitat.

El CLC aconsella a professionals clínics, investigadors i estudiants que efectuïn estudis per crear conjunts bàsics de categories de la CIF (Core Set) per a la identificació dels elements en què incideix el TAP.